Neuland-Park


Prologue

 

 

 

Since the Landesgartenschau (Regional Garden Show) in 2005, Leverkusen has had a contemporary park which passes over roads to link the city centre with the river panorama of the Rhine. The aim of the Garden Show was to transform an old dump into a flowering landscape. Experts are impressed by the award-winning result in terms of both urban development and environmental policy. Today, the Neuland-Park is a green area of retreat in this industrial sector of the town.

Eight terraced levels in the shape of a “boomerang” were created on the landfill, which is located in front of the neighbouring Bayer factory. The dump continued to be filled until the 1960s and great care was taken to ensure that it was safe. The terraced levels feature colourful flowerbeds, themed gardens, generous areas of grass for picnics and numerous children’s playgrounds. The new Rhine promenade was linked to the rest of the area by futuristic footbridges.

The landscape architects and planners had no intention of allowing the past of the terrain to be forgotten. The strictly architectonic elements of the park are evidence of the “artificiality” of the park landscape. These elements form a stark contrast to the renaturalised river landscape of the Dhünn, a small river which was freed from its concrete bed as part of the Regional Garden Show.

The citizens of Leverkusen were involved in the project at an early stage as the aim was to design the park in such a way that they could “make peace with the area”. The “Bürgerallee” (“Citizens’ Avenue”) with 120 ash trees and sweet gum trees donated by citizens of Leverkusen is a living sign of this.